De zwartkopmeeuw als Mediterrane aanwinst op de Kreupel
Vogelvaartocht op het IJsselmeer naar vogeleiland de Kreupel
Sinds een paar jaar broedt één van de mooiste meeuwensoorten van Europa ook op de Kreupel. Het vogeleiland heeft blijkbaar prima faciliteiten voor de zwartkopmeeuw. Deze nieuwkomers uit oorspronkelijk het Mediterrane gebied broeden op de Kreupel tussen de vele kokmeeuwen en visdieven, maar wat eten zij en waar foerageren ze? En waar gaan ze in de winter precies naar toe en hoe vergaat het ze daar?
Lezing zwartkopmeeuwenonderzoeker Martin Poot
Tijdens de tocht geeft Martin Poot een lezing die als eerste ingaat op hoe je zwartkopmeeuwen van kokmeeuwen en andere meeuwensoorten kunt onderscheiden. Daarna zal hij iets vertellen over hoe de soort Nederland heeft ontdekt en zal hij vervolgens ingaan op de broedbiologie van deze soort. In het tweede deel van de lezing zal Martin een kijkje geven in hoe de in Nederland broedende zwartkopmeeuwen de winter doorbrengen in met name Portugal.
Het ruime IJsselmeer
Ook voor mensen die niet specifiek geïnteresseerd zijn in vogels biedt de vaartocht een unieke kans de weidse natuur te beleven van het IJsselmeer. Ontdek de wonderschone luchten, de uitgestrekte horizon en waai eens lekker uit.
De vaartocht is inclusief biologische lunch. Drankjes buiten de lunch zijn verkrijgbaar aan de bar.
Meer over de lezing(en) en/of gids(en)
Ecoloog Martin Poot
Martin Poot maakt deel uit van een onderzoeksgroep die al jarenlang onderzoeken uitvoert op de Kreupel. Het onderzoek richt zich hier op het belang van het IJsselmeer voor de zwarte stern en visdief. Het betreft tellingen, ringonderzoek en onderzoek naar het voedsel van deze soorten.
In samenwerking met Vogelbescherming Nederland is de afgelopen jaren speciale aandacht geschonken aan het broedsucces en het voedsel van de visdief op de Kreupel: de grootste kolonie van Europa. Martin Poot is al meer dan twintig jaar professioneel (vogel-)ecoloog. Tegenwoordig werkt hij als statistisch onderzoeker natuur bij het Centraal Bureau voor de Statistiek. Zijn specialistische kennis omvat, naast statistiek, met name watervogelecologie in het algemeen en die van zeevogels en steltlopers in het bijzonder. Hij heeft veel onderzoekservaring in zowel binnen- als buitenland, van de arctis tot in Afrika.
In de IJsselmeerregio heeft hij onder meer het voorkomen van watervogels onderzocht door middel van grootschalige vliegtuigtellingen en was hij betrokken bij verschillende radarstudies naar nachtelijk vlieggedrag van vogels in relatie tot windparken. Door een persoonlijke link gaat hij bijna elke winter naar Portugal en is hij daardoor in de gelegenheid om daar ‘onze’ overwinterende zwartkopmeeuwen te onderzoeken.
Biologisch eten
Onderweg serveert Gerda een heerlijke biologische lunch aan boord. Van alles het beste: alle gerechten zijn zo veel mogelijk biologisch en in veel gevallen afkomstig uit de streek.
De lunch is elke vogelvaartocht weer een beetje anders, maar bestaat sowieso uit diverse soorten brood en beleg en een wisselende soep, zoals broccolisoep, tomaten basilicumsoep, kerrie kokossoep, het is elke keer weer een verrassing.
De lunch bevat wel wat vlees maar dit wordt sowieso apart geserveerd. Heb je een speciaal dieet waar je je aan moet houden, laat dit weten bij je aanmelding en we laten weten of dit mogelijk is.
Wij werken duurzaam
Deze excursie wordt met name duurzaam ondernomen. Het 43 meter lange zeilschip de 'Schuttevaer' is al meer dan 100 jaar oud. Ouder dan de Titanic! We zullen zoveel mogelijk zeilend de route afleggen. We zetten de motor aan als het echt niet anders kan.
Meer over het schip
Zeilen met de prachtige 'Schuttevaer' is al een beleving op zich. Men kan er voor kiezen om actief mee te zeilen of zelf aan het roer te staan. Maar dit hoeft natuurlijk niet. Op het dek vind je veel (zit)ruimte en kunt je goed naar de vogels kijken. Als je een telescoop hebt, is er voldoende ruimte om deze te gebruiken.
Op dekhoogte is binnen een bar waar je diverse soorten drankjes kunt krijgen. We hebben onder andere Texels Skuumkoppe van de tap. Vanuit de bar heb je ook zicht naar buiten. Als je in de bar even verder loopt kun je met de trap naar beneden die leidt naar het ruime benedendek. Hier worden ook de lezingen gehouden met een beamer en een scherm. Achter de trap bevinden zich de luxe gescheiden toiletruimtes.
Geschiedenis van de Schuttevaer
Het werkpaard van de Noord en Oostzee, zo werd de koftjalk genoemd. Stabiel, groot en stevig. Met haar lengte van 43 meter is de Schuttevaer de grootste nog bestaande koftjalk in Nederland.
In 1910 ging ze als “Emanuel” in Stadskanaal te water. Gebouwd bij Mulder in opdracht van een Duitse reder. Er werd koers gezet naar de handelssteden van Noord-Europa. Een indrukwekkend zwaargewicht: 190 ton aan waterverplaatsing voortgedreven door wind. In de loop der jaren kwam er een eind aan het zeilende vrachtvaren. De Schuttevaer werd dan ook omgebouwd tot Coaster. Een scherpe kop werd er op gezet. Tot eind jaren 80 voer ze als kustvaarder onder Duitse vlag. Om uiteindelijk te eindigen als golfbreker op het eiland Sylt.
In 1992 werd ze teruggehaald naar Nederland en grondig verbouwd. De kop werd weer een koftjalken kop. Inmiddels is het werkpaard een raspaard geworden, voorzien van veel modern comfort. Het heeft een Grand Café aan boord en het interieur is in Art Deco stijl.
Voorwaarden
Deze excursie gaat door bij minimaal 25 deelnemers. Excursies gaan eigenlijk altijd door, indien de excursie niet door gaat bij slecht weer (storm, ijs) ontvangt u uw volledige betaling terug.
We betreden bij de zeilexcursies (indien de wind het toelaat) wel de haven naast het vogeleiland maar nooit de Kreupel zelf. Door de grote aantallen vogels en nesten zou dit teveel verstoring geven.
De sprekers op de diverse excursies hebben een volle agenda, vooral in het vaarseizoen hebben ze het erg druk. Mocht het een keer gebeuren dat een spreker verhinderd is dan vragen wij hiervoor uw begrip en we proberen dan te zorgen voor een vervangende spreker.
De excursieprijs is exclusief drankjes (de lunch is wel inclusief melk/koffie/thee). Tegen betaling zijn drankjes verkrijgbaar aan de bar, evenals wat kleine gerechten.
Afmelding: u kunt tot 2 weken voor vertrek bijna kosteloos (minus €2,50 administratie kosten) afmelden, uw betaling wordt dan terug geboekt. Bij afmelding minder dan 10 dagen voor vertrek, wordt 25% ingehouden. Bij minder dan 24 uur voor vertrek afmelden, wordt uw betaling niet terug geboekt.
za 14 mei 2016
Vertrek/terug
11:00u - 16:30
Opstapplaats
Haven Enkhuizen
Boot
Zeilschip De Schuttevaer
Bereikbaarheid
Boot ligt naast het NS
station, gratis parkeren
Bestemming
Hoeveel zwartkop- meeuwen zie je?
Schuttevaer nadert de Kreupel, Martin Poot
Zoek de verschillen?
Wie wil mag sturen
Lezing van Martin Poot
Grand Café
Aan boord, Foto Paul Bohre
2015: krooneend!
Lunch
Haven van de Kreupel
Aanleggen in de haven van de Kreupel
Haven de Kreupel
Jonge kokmeeuwen
De Kreupel
De Schuttevaer
Veel goede zitplaatsen
Zwartkop- meeuw