Een waddenzee vol vogels: steltlopers, eenden en sterns

Rust voor Vogels, Ruimte voor Mensen

Dit wordt onze eerste excursie op de Waddenzee. We verkennen dit dynamische vogelgebied met onze varende vogelhut de Schuttevaer vanuit de haven van Den Oever.

Als we vanuit de haven het wad op varen zien we op de strekdammen meteen een mooie kolonie lepelaars die al grote jongen hebben.

Rond deze tijd begint ook de vogeltrek en zien we de eerste steltlopers die op het wad een tussenstop maken. De tussenstop van miljoenen vogels is een van de redenen waarom dit zo'n mooi en belangrijk vogelgebied is. We zeilen met afgaand water door de geulen richting het Amsteldiep. Het wordt eb en de platen komen droog te staan en deels vallen we droog met de boot. Dan hebben we alle tijd om te lunchen en de vogels te bekijken.

We verwachten verschillende soorten steltlopers, zoals kanoeten, scholeksters, bonte strandlopers, wulpen, rosse grutto's en zilverplevieren. De bergeenden komen in grote groepen naar het wad om te ruien. We hopen ook veel soorten meeuwen en sterns te kunnen zien, zoals grote sterns. En natuurlijk zeehonden op de droogvallende platen.

De Waddenzee is belangrijk voor miljoenen (trek)vogels, daarom is Vogelbescherming in samenwerking met andere organisaties het project 'Rust voor Vogels, Ruimte voor Mensen' gestart.

Jonna van Ulzen (Vogelbescherming) vaart mee en geeft een korte presentatie over het waddengebied, het project 'Rust voor vogels, Ruimte voor mensen', en de vogels die er leven.

Met dank aan: foto 2, Wiepko Lubbers en foto 3 en 5, Otto de Vries.

 

Meer over de lezing(en) en/of gids(en)


Lezing door Jonna van Ulzen

Jonna is beleidsmedewerker natuur bij Vogelbescherming Nederland, ecoloog en werkt aan de bescherming van duin-, kust-, en zeevogels langs de hele Nederlandse kust, van Groningen tot Zeeland). Ze is gefascineerd door kustvogels en groot fan van de Waddenzee: 'fantastisch om te zien welke afstanden deze vogels afleggen op hun trektochten en de sobere omstandigheden waarin ze hun jongen weten groot te brengen'.

Jonna werkt onder andere aan het project 'Rust voor vogels, Ruimte voor mensen'. Het doel is enerzijds meer rust creëren voor vogels door nieuwe broedplaatsen en hoogwatervluchtplaatsen in te richten. Anderzijds wil het project bezoekers meer van wadvogels laten genieten door natuurbeleving dichterbij te brengen. De filosofie erachter is eenvoudig: hoe meer mensen genieten van vogels en natuur in het waddengebied, hoe groter de steun voor behoud en herstel.

Biologisch eten


Deze excursie is inclusief een heerlijke biologische lunch. Van alles het beste: alle gerechten zijn zo veel mogelijk biologisch en in veel gevallen afkomstig uit de streek.

De lunch is elke vaartocht weer een beetje anders, maar bestaat sowieso uit diverse soorten brood en beleg en een afwisselende soep, zoals tomaten basilicumsoep, kerrie kokossoep, broccolisoep, het is elke keer weer een verrassing.

De lunch bevat wel wat vlees maar dit wordt sowieso apart geserveerd. Heb je een speciaal dieet waar je je aan moet houden, laat dit weten bij je aanmelding en we laten weten of dit mogelijk is.

Wij werken duurzaam


Deze excursie wordt met name duurzaam ondernomen. Het 43 meter lange zeilschip de 'Schuttevaer' is meer dan 100 jaar oud. Ouder dan de Titanic! We leggen zoveel mogelijk zeilend de route af. Alleen als het niet anders kan zetten we de motor bij. 

Meer over het schip


Zeilen met de prachtige 'Schuttevaer' is al een beleving op zich. Men kan er voor kiezen om actief mee te zeilen of zelf aan het roer te staan. Maar dit hoeft natuurlijk niet. Op het dek vind je veel (zit)ruimte en kunt je goed naar de vogels kijken. Als je een telescoop hebt, is er voldoende ruimte om deze te gebruiken.

Op dekhoogte is binnen een bar waar je diverse soorten drankjes kunt krijgen. We hebben onder andere Texels Skuumkoppe van de tap. Vanuit de bar heb je ook zicht naar buiten. Als je in de bar even verder loopt kun je met de trap naar beneden die leidt naar het ruime benedendek. Hier worden ook de lezingen gehouden met een beamer en een scherm. Achter de trap bevinden zich de luxe gescheiden toiletruimtes.

Geschiedenis van de Schuttevaer

Het werkpaard van de Noord en Oostzee, zo werd de koftjalk genoemd. Stabiel, groot en stevig. Met haar lengte van 43 meter is de Schuttevaer de grootste nog bestaande koftjalk in Nederland.

In 1910 ging ze als “Emanuel” in Stadskanaal te water. Gebouwd bij Mulder in opdracht van een Duitse reder. Er werd koers gezet naar de handelssteden van Noord-Europa. Een indrukwekkend zwaargewicht: 190 ton aan waterverplaatsing voortgedreven door wind. In de loop der jaren kwam er een eind aan het zeilende vrachtvaren. De Schuttevaer werd dan ook omgebouwd tot Coaster. Een scherpe kop werd er op gezet. Tot eind jaren 80 voer ze als kustvaarder onder Duitse vlag. Om uiteindelijk te eindigen als golfbreker op het eiland Sylt. 

In 1992 werd ze teruggehaald naar Nederland en grondig verbouwd. De kop werd weer een koftjalken kop. Inmiddels is het werkpaard een raspaard geworden, voorzien van veel modern comfort. Het heeft een Grand Café aan boord en het interieur is in Art Deco stijl.

Voorwaarden


Deze excursie gaat door bij minimaal 25 deelnemers. Excursies gaan eigenlijk altijd door, indien de excursie niet door gaat bij slecht weer (storm, ijs) ontvangt u uw volledige betaling terug.

De sprekers op de diverse excursies hebben een volle agenda, vooral in het vaarseizoen hebben ze het erg druk. Mocht het een keer gebeuren dat een spreker verhinderd is dan vragen wij hiervoor uw begrip en we proberen dan te zorgen voor een vervangende spreker.

De excursieprijs is exclusief drankjes (de lunch is wel inclusief melk/koffie/thee). Tegen betaling zijn drankjes verkrijgbaar aan de bar, evenals wat kleine gerechten.

Afmelding: u kunt tot 2 weken voor vertrek bijna kosteloos (minus €2,50 administratie kosten) afmelden, uw betaling wordt dan terug geboekt. Bij afmelding minder dan 10 dagen voor vertrek, wordt 25% ingehouden. Bij minder dan 24 uur voor vertrek afmelden, wordt uw betaling niet terug geboekt.

 

 

zo 17 jul 2016

Vertrek/terug

11:00 - 15:30

Opstapplaats

Haven Den Oever

Boot

Zeilschip De Schuttevaer

Bereikbaarheid

Haven Den Oever, 10 minuten lopen vanaf busstation, gratis parkeren

Deel

Schuttevaer Groep steltlopers op het wad Zelf aan het roer staan Lepelaars

Even stil op het blogEven stil op het blog

Fogol onderzoek

Excursies