Vogelexcursie naar de Marker Wadden LELYSTAD (extra lang)

Zeil mee naar nieuw land

Een nieuw broedseizoen op de Marker Wadden is volop bezig en het eiland ontwikkelt zich. Vinden nog meer vogels het eiland? Vaar mee en ervaar het zelf.

Naar Marker Wadden

In de Bataviahaven (Lelystad) stappen we aan boord van zeilschip de Schuttevaer. Bij het uitvaren van de haven treffen we meteen een mooie vogelplek, op de strekdam broeden lepelaars die we mooi kunnen bekijken. Daarnaast is er ook een gemengde kolonie grote meeuwen met onder andere kleine mantelmeeuwen, zilvermeeuwen maar ook vaak Pontische meeuw en geelpootmeeuw, beide nieuwe broedvogels in Nederland. We kijken ook uit naar de holenduiven die broeden tussen de rotsen.

Daarna hijsen we de zeilen en zetten koers richting de Marker Wadden. Wie wil kan zelf aan het roer staan. Onderweg bekijken we de vogels die we tegen komen op het water. Er zijn ervaren vogelgidsen mee die je op de vogels kunnen wijzen. Er is minimaal een telescoop aan boord en we hebben enkele verrekijkers te leen. Heb je nautische vragen? De schipper geeft graag antwoord.

We leggen aan in de haven van de Marker Wadden en gaan aan land. We maken een wandeling over het eiland en bekijken de vogels. Je kunt zelf een rondwandeling maken of meelopen met de vogelgidsen en samen alle vogels bekijken. Tijdens de presentatie aan boord leggen we ook de route opties uit en geven we een update van waar je welke vogels kunt verwachten. Afhankelijk van de wind is het ongeveer 1,5-2uur varen naar het eiland.

Het eiland is volop in ontwikkeling. Op dit moment vinden we hier een pionierstadium met op sommige plaatsen de eerste begroeiing en veel zandbanken en slikken. Ook zijn de eerst aangelegde plekken al verder ontwikkeld. Een heel open landschap. Het is bijzonder om het eiland te kunnen zien in deze fase. Met de excursies zullen we het eiland steeds blijven volgen.

Het blijft een eiland in ontwikkeling, er vinden nog werkzaamheden plaats (vooral in de haven) en vogels kunnen op paden gaan broeden. Er kunnen hierom dus altijd paden afgesloten worden.

Tijdens deze Marker Wadden excursie verblijven we langer op het eiland. Er is namelijk maar liefst 12 km wandelpad te bewandelen. Er zijn uitgestippelde wandelingen van 2,5 km en 6 km. Er bevinden zich drie vogelhutten, genaamd de steltloper, lepelaar en duikeend, en een kijkscherm langs het wandelpad.

Vaar (weer) mee en ontdek het zelf.
Alle foto’s (op de lepelaar na) bij deze excursie zijn gemaakt op de Marker Wadden, uitgezocht bij de verwachtingen van deze excursie (enkele foto's zijn wat later in het seizoen gemaakt). Voor meer foto's, zie de fotoslider onderaan de pagina van de excursie van 18 juni.

De vogels in juni

De visdief en kokmeeuw kolonies hebben naar verwachting rond deze tijd veel jongen en oudervogels vliegen af en aan met voer. We bekijken de kolonies, ook met de telescoop. Andere vogels die ook op het eiland broeden zijn bijvoorbeeld kleine en bontbekplevier, witte kwikstaart en naar verwachting verschillende soorten eenden. Misschien ook weer een paartje zwartkopmeeuw of inmiddels al meer? Met veel geluk zien we ook een strandplevier of dwergstern, beide soorten die broeden in een echt pionierlandschap zoals deze.

In 2018 hebben er 200 paar kluten gebroed, maar voornamelijk op de eilanden die niet toegankelijk zijn voor bezoekers. Maar naar verwachting komen ze wel foerageren op het eerste eiland.

De populatie casarca’s die het IJsselmeergebied gebruiken tijdens de rui rond deze tijd neemt de laatste jaren toe, de eerste groepjes vogels zijn ook al gezien op de Marker Wadden, mogelijk treffen we deze mooie eenden ook op het eiland.

Ook kijken we uit naar verschillende andere soorten en het eiland aandoen. Mogelijk treffen we een soort als slechtvalk, Pontische meeuw en eenden als slobeend en bergeend. We verwachten niet veel vogeltrek rond deze tijd, maar we kunnen altijd nog late doortrekkers of alweer de eerste vogels op hun weg terug naar het zuiden tegenkomen.

Op een nieuw eiland als deze is het altijd een verrassing. Is het biotoop al zo ver ontwikkeld dat we de eerste soorten rietvogels als rietgors, kleine karekiet en blauwborst kunnen treffen? Hoe is de waterstand en daarmee meer of minder slikveldjes voor allerlei soorten? Natuurlijk letten we op alles, ook op de planten, insecten en de ontwikkelingen van het eiland.

Verrekijker lenen

Heb je zelf geen verrekijker? Geen probleem, we hebben 20 verrekijkers van het merk Bynolyt gekregen van het Vogelinformatiecentrum Texel. Deze kun je de hele excursie gebruiken.

Programma

Meer over de lezing(en) en/of gids(en)

Biologisch eten

Wij werken duurzaam

Meer over het schip

Voorwaarden

wo 19 jun 2019

Vertrek/terug

10:00 - +/-17:30

Opstapplaats

Bataviahaven, Lelystad

Boot

Zeilschip de Schuttevaer

Bereikbaarheid

De boot ligt naast het bus station in de Bataviahaven, betaald parkeren

Bestemming

Marker Wadden (Markermeer)

Kinderen

t/m 12 jaar halve prijs en gratis entree

Deel

Excursie Marker Wadden Fogol Visdieven kolonie excursie Marker Wadden Fogol Zeilschip Schuttevaer excursie Marker Wadden Fogol Lepelaar kolonie strekdam Bataviahaven, Fogol

Geen verrekijker? Je kunt er een lenen

Geen verrekijker? Je kunt er een lenen

Even stil op het blogEven stil op het blog

Fogol onderzoek

Excursies