Vogelexcursie naar Marker Wadden

Bekijk zelf de nieuwste ontwikkelingen

De broedvogels hebben Marker Wadden grotendeels verlaten en we bekijken nu welke trekvogels het eiland gebruiken als tussenstop. Welke verrassende soorten komen we tegen?

Lees hier ons corona protocol
De laatste plaats is meestal ook geschikt voor twee of drie deelnemers uit hetzelfde huishouden.

Naar Marker Wadden

In de haven van Enkhuizen stappen we aan boord van zeilschip de Schuttevaer. We varen via het naviduct -over de autoweg- van het IJsselmeer het Markermeer op. We bekijken de vogels van de natuurboog, zo zou een toekomstig Marker Wadden er uit komen te zien zonder beheer. We letten speciaal op de verschillende soorten meeuwen en in het bijzonder de Pontische meeuw die hier jaarrond wordt gezien, een nieuwkomer in ons land.

Daarna hijsen we de zeilen en zetten koers richting Marker Wadden (zie protocol). Heb je nautische vragen? De schipper geeft graag antwoord.

We leggen aan in de haven van Marker Wadden en gaan aan land. We maken een wandeling over het eiland en bekijken de vogels. Je kunt zelf een rondwandeling maken of meelopen met de vogelgids en samen alle vogels bekijken. Heb je nog niet eerder vogels gekeken? Des te leuker wordt het.
Tijdens de presentatie (digitaal vooraf) leggen we ook de route opties uit en met onder andere welke vogels kunt verwachten. De presentatie gaat over Marker Wadden, alle ontwikkelingen, de (broed)vogels en andere dieren en planten die er voorkomen, het lopende onderzoek naar vele onderwerpen en het laatste nieuws.

Het eiland is volop in ontwikkeling en er worden ook nog menselijke aanpassingen gedaan. Op dit moment vinden we hier een pionierstadium met ook al flink begroeide stukken met riet, lisdodde en andere pionier planten zoals moerasandijvie en veel zandbanken en slikken. De eerst aangelegde plekken zijn al verder ontwikkeld en andere plaatsen zijn eerder weer opnieuw van een laag slib voorzien. Een heel open landschap. Het is bijzonder om het eiland juist nu te kunnen zien in deze fase, die steeds snel veranderd en de soorten veranderen mee. Eerder alleen de grondbroeders, in 2019 en 2020 onder andere meer soorten broedende rietvogels en wat zal 2021 ons brengen? Met de excursies zullen we het eiland steeds blijven volgen.

Er kunnen nog werkzaamheden plaatsvinden en vogels kunnen op paden gaan broeden. Er kunnen hierom altijd paden afgesloten worden.

Tijdens deze Marker Wadden excursie verblijven we langer op het eiland. Er zijn wandelingen mogelijk van 2,5 km en 5 of 6 km. Er bevinden zich drie vogelhutten, genaamd de steltloper, lepelaar en duikeend en kijkscherm aalscholver langs het wandelpad.

Vaar (weer) mee en ontdek het zelf.

Alle foto’s bij deze excursie zijn gemaakt op Marker Wadden, uitgezocht bij de verwachtingen van deze excursie.

De vogels in september

De trekkende broedvogels beginnen het eiland te verlaten en verschillende soorten komen rond deze tijd aan om een tussenstop te maken op Marker Wadden. Het is ook een spannende tijd met soms onverwachte leuke soorten.

We kijken uit naar de steltlopers die nu doortrekken, zijn er weer watersnippen? We zoeken naar bosruiter, zilverplevier, rosse grutto, kanoet, Temmincks, kleine en bonte strandloper, krombekstrandloper, zwarte ruiter, kemphaan en witgat. Met veel geluk treffen we een grauwe franjepoot? De hoeveelheid zal ook afhangen van de waterstand. We bekijken de vogels rustig met een telescoop (via een kijkscherm met de telefoon op de telescoop).

Of zijn er weer leuke roofvogels op het eiland aanwezig zoals slechtvalk en bruine kiekendief of andere soorten op doortrek. De zeearend liet zich in 2020 regelmatig zien, soms waren er meerdere vogels aanwezig. En mogelijk weer de visarend?

Dit is ook de beste tijd waarin we kans maken op reuzensterns. Begin september verwachten we normaalgesproken nog nog mooie aantallen zwarte sterns en kijken we uit naar eventuele witvleugelsterns daar tussen. Maar in 2020 lieten deze soorten zich niet zo vaak zien.

Vele baardmannen wonen inmiddels op het eiland. Ze zitten overal waar riet of lisdodde staat. Ze goed zien vraagt enig geduld en doorzettingsvermogen.

De zangvogeltrek komt net op gang en we kunnen allerlei soorten verwachten. Gras, oever- én waterpieper, tapuit, roodborsttapuit en paapje. Bij windstil weer kunnen we ook goed luisteren naar wat we op het eiland horen. We maken kans op verschillende soorten eenden zoals wintertaling, bergeend, smient, kuifeend, pijlstaart, slobeend, krakeend en tafeleend.

Ook bekijken we natuurlijk de andere soortgroepen die we tegenkomen. Zo kun je vanuit kijkhut de duikeend ook driedoornige stekelbaars, blankvoorn en baars zien zwemmen bij helder water. Steeds meer insecten zoals allerlei soorten vlinders worden er gezien. En welke nieuwe planten komen er tot bloei?

Op een nieuw eiland als deze is het altijd een verrassing. Hoe is de waterstand en daarmee meer of minder slikveldjes voor allerlei soorten?

Verrekijker lenen

Heb je zelf geen verrekijker? Geen probleem, we hebben 20 verrekijkers van het merk Bynolyt gekregen van het Vogelinformatiecentrum Texel. Deze kun je de hele excursie gebruiken en worden na afloop van elke excursie schoongemaakt.

Meer over de lezing(en) en/of gids(en)

Biologisch eten

Wij werken duurzaam

Meer over het schip

Voorwaarden

za 18 sep 2021

Vertrek/terug

9:30 - +/-17:30

Boot/Opstapplaats

Zeilschip de Schuttevaer, Enkhuizen

Bereikbaarheid

De boot ligt naast het NS station, gratis parkeren

Bestemming

Marker Wadden (Markermeer)

Kinderen

Tijdelijk geen aangepaste prijs

Deel

Krombekstrandlopers, excursie Fogol Marker Wadden excursie Marker Wadden Fogol Boardwalk, excursie Marker Wadden Fogol Baardman, excursie Marker Wadden Fogol

Even stil op het blogEven stil op het blog

Fogol onderzoek

Excursies