Een Kreupel bezoek, braakballen en spreeuwen

Vorige blog Overzicht blogartikelen Volgende blog

26/02/2016

Met beheerder Leon Kelder van Staatsbosbeheer en onderzoeker Mennobart van Eerden bezocht ik vogeleiland de Kreupel om onder andere te helpen met het verzamelen van braakballen van aalscholvers.

De aalscholvers brengen de nacht door op het vogeleiland en laten een braakbal achter. Aalscholvers produceren braakballen, net als uilen, ijsvogels en visdieven. Hierin zitten onverteerbare voedselresten zoals graten, schubben én otolieten. 

Otolieten zijn gehoorsteentjes die in de schedels van vissen voorkomen. Elke soort vis heeft zijn eigen vorm otoliet. Door braakballen van aalscholvers uit te pluizen en de otolieten uit te zoeken kun je vaststellen welke soort en maat vis de aalscholver eet.

Op de linker foto een dichte braakbal met een beschermend slijmlaagje, in de rechter braakbal zie je de otolieten zitten, de kleine witte schijfjes.

Deze braakballen bevatten dus voor onderzoeker Mennobart van Eerden veel waardevolle informatie. Hij verzamelt ze al tientallen jaren op verschillende plaatsen in Nederland, zo ook op de slaapplaats van de Kreupel.  

Om nog meer te weten te komen over deze vogels ringt Mennobart ook aalscholvers. Andere onderzoekers in het buitenland doen dit ook. De vogels krijgen een merkteken in de vorm van een kleurring en een metalen ring aan de poot. Zo kan iedereen de vogel 'aflezen' met bijvoorbeeld een telescoop en daarna melden

Zo komen we meer te weten over waar de vogels voorkomen, het gedrag, levensduur en jaarlijkse sterfte. Zo weten we nu dat niet alleen Nederlandse vogels gebruik maken van de Kreupel maar ook vogels uit bijvoorbeeld Denemarken, Zweden, Litouwen en Frankrijk.

Een aalscholver geboren op de Kreupel en daar geringd door Mennobart is in Spanje teruggezien. Sommige vogels komen niet ver. We vonden een ring van een vogel die in 2015 als nestjong is geringd maar niet oud is geworden. Ook dit is waardevolle informatie. 

We kwamen een oude bekende tegen, een scholekster, geringd op de Kreupel, was alweer terug op de plek waar hij vorig jaar zijn nest had.

Voor wie zich af vraagt hoe ze de wieken van een windmolen verplaatsen, waarschijnlijk is deze schipper op weg naar het windmolenproject in de Noordoostpolder.

Veel vogels maken gebruik van het vogeleiland, een plek waar ze kunnen rusten op het land of zoals deze toppers in de luwte van het eiland.

Een groep wulpen was ook van de partij.

Diverse zangvogels weten het eiland, dat enkele kilometers uit de kust van Andijk in het IJsselmeer ligt, ook te vinden, zoals deze merel op de bramenstruiken.

Twee oeverpiepers op de foto links en een bruine kiekendief op de middelste foto. Op het eiland verblijven rond deze tijd opvallend veel waterhoenen en waterrallen, op de rechter foto staat een waterral.

Grappig waren ook de twee zwarte zwanen die er weer verblijven. Mogelijk maken ze ook dit jaar weer een nest op de Kreupel.
Update: tijdens de excursie van 12 maart 2016 zagen we een van de zwarte zwanen aan het nest werken.

Een groot deel van de bramenstruiken was opvallend wit gekleurd met vogelpoep, het lijkt alsof er grote groepen spreeuwen naar het eiland komen om daar te slapen. Slapen ze er nog steeds en, zo ja, hoeveel zullen het er zijn? 

 

Wil je automatisch een bericht ontvangen als er een nieuw blog geplaatst wordt?

 

Deel

Vorige blog Overzicht blogartikelen Volgende blog

Even stil op het blogEven stil op het blog

Fogol onderzoek

Excursies